Motoriek bij kinderen

26-06-2023 - Bart Duivenvoorden


Kinderoefentherapie bij Beweegwijzer oefentherapie

Kinderoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie. Het is gericht op het behandelen van kinderen met motorische problematiek of een motorische achterstand.

Motorische ontwikkeling is het leren hoe je soepel en handig beweegt. Dit proces begint bij de geboorte en blijft zich ontwikkelen door ons hele leven heen. Op deze manier gaan kinderen van een potlood vasthouden met een vuist, naar schrijven met een handige pengreep of hoe ze zich ontwikkelen van de eerste stappen tot rondrennen en springen.

Soms hebben kinderen moeite met de motorische ontwikkeling. Op dat moment is het handig om extra hulp en ondersteuning te krijgen zodat ze makkelijker mee kunnen met buitenspelen, sporten, schrijven en nog veel meer!

Tekenen van mogelijke motorische problemen:
- Moeilijk meekomen met de gym of buitenspelen
- Vaak vallen of struikelen
- Niet willen of kunnen klimmen
- Onleesbaar handschrift of moeite met knutselen (vouwen, knippen)
- Moeite hebben met zelf aan- en uitkleden of veters strikken

Behandeling van kinderen

In de behandelingen werken we altijd van grove (rennen, springen, evenwicht bewaren etc.) naar fijne motoriek (knutselen, vouwen, schrijven etc.). We bereiken dit door een speelse leeromgeving te creëeren met spellen en oefeningen die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. En altijd op een manier dat jullie thuis verder kunnen oefenen. Spelenderwijs leren is de manier om ervoor te  zorgen dat kinderen ook thuis blijven leren en zich motorisch beter ontwikkelen.

Ieder kind is anders, we denken graag met ouders en kind mee.

Binnen de praktijk hebben we 2 kinderoefentherapeuten. Iedere therapeut heeft een of meerdere schoolocaties in Katwijk en meerdere praktijkmiddagen voor de kinderen die niet naar een van de schoollocaties gaan.
 

TIP!
Ook in de zomer kan je samen met jouw kind(eren) op een leuke manier de motoriek aanspreken. Dit kunnen jullie bijvoorbeeld doen door het knutselen van een ijsje of middels darten/jeu de boule met sponsen. Veel plezier!!

Knutsel een ijsje
Maak zelf je eigen ijsje. Waterijs/ softijs/ sorbet. Gebruik verschillende materialen en vooral ook je fantasie. Teken of knip je hoorntje uit en gebruik scheerschuim, propjes papier of watten om de bolletjes ijs mee te maken. Uiteraard hoort daar na afloop ook een echt ijsje bij. Welke is jouw favoriet?

Spons Dart/ Jeu de boule
Teken een dartbord met stoepkrijt, zet in elke cirkel een getal. Gooi vervolgens om de beurt met sponzen en kijk wie de meeste punten heeft. Ben je met meer dan 2? Gooi de spons eerst over, waarna je er allemaal 1 op het dartbord mikt. Hoeveel punten krijgen jullie samen? Gooi voorzichtig over en let op hoe je het beste kunt vangen!

 

Heeft je kind moeite met bewegen en/of herken je bovenstaande?
Wij staan klaar om je verder te helpen. Binnen onze praktijk zijn Ranjeeta en Bart onze kinderoefentherapeuten.

 

Heb jij last van (of ken je iemand in je omgeving) met rug, bekken, nek en/of veel hoofdpijn?
Of slaap je heel slecht? Neem ook dan contact met ons op, we hebben meestal snel een plekje voor je en helpen je graag van je klachten af! Wist je dat het gemiddeld 6 behandelingen duurt voor je weer controle hebt over je klachten?

Bel ons op 071-4073832 of info@beweegwijzeroefentherapie.nl

 

 

Wij helpen je graag! 
 

Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,
 

Yildiz, Ranjeeta, Bart, Barbara, Elise en Esmeralda

Beweegwijzer Oefentherapie