Krachttraining of stabiliteitstraining?


‘the core’
Trainen van je ‘core’, een veelgenoemde term in de sport/fitnesswereld. Maar wat betekent dat eigenlijk? Is het een vorm van krachttraining? En worden, door het trainen van je ‘core’, ook je gewrichten stabieler?
 

Bij Beweegwijzer Oefentherapie kijken we net een beetje anders naar de ‘core-traning’. Als oefentherapeuten zijn wij juist veel bezig met het trainen van stabiliteit.
Stabiliteit van het bekken, de lage rug, de schouders. Veel mensen verwarren krachttraining met stabiliteitstraining.
 

Wij zijn ‘fan’ van stabiliteit trainen i.p.v. domweg krachttraining. Want je kunt wel keihard gaan trainen, maar als je dan niet de juiste spieren traint, schiet je er helemaal niks mee op.
En ons lichaam zoekt altijd de gemakkelijkste weg. Dus als een bepaalde spier het niet zo goed doet, gaat je lichaam iets verzinnen om toch de beweging voor elkaar te krijgen.


Als bijvoorbeeld jouw buikspieren het niet zo goed doen, dan ga je ‘gewoon’ de kracht halen uit je lage rug. Of als je bovenrugspieren niet zoveel doen, dan ga je ‘gewoon’ je schouders optrekken bij elke beweging. Het resultaat: (pijn)klachten!


Als we bij Beweegwijzer Oefentherapie iemand een oefening aanleren, kijken we daarom vooral goed of de oefening wordt uitgevoerd zoals de bedoeling is. We letten goed op of de kracht vanuit de juiste spieren komt, en niet vanuit de 'smokkelspieren'. Zodra een oefening net even te zwaar is (of gewoon niet goed wordt uitgevoerd) gaat je lichaam de kracht ergens anders vandaan halen. Dat is bijna altijd de plek waar je pijnklachten hebt.


Het bruggetje
Een oefening waar bijvoorbeeld veel in te zien is, is de bekkenlift (of het bruggetje):
Wat wij vaak zien gebeuren (maar wat niet zo handig is voor je lichaam): 


Je kunt de kracht halen uit je onderrug.
Je kunt de kracht halen uit je schouders.
Je kunt je adem gaan vast zetten.
Je kunt kramp krijgen.


Zo zie je allerlei compensatie- strategieën ontstaan. Wat fijner is voor jouw lichaam is als er een mooie samenwerking is tussen de onderbuikspieren en de bilspieren.  Dat je rustig doorademt en dat je schouders ontspannen blijven liggen. Zo oefen je dus stabiliteit en voorkom je dat je klachten krijgt. Het vraagt dus om goed te voelen wat de subtiele signalen zijn van je lichaam! Alleen zo kan je vanuit stabiliteit opbouwen naar meer kracht(training)!
  

 

 

 De transfer naar je dagelijks bewegen en sport
Zoals je je spieren aanspant tijdens een oefening, zo doe je het ook tijdens je dagelijkse bezigheden.
Daarom leren we je hoe je spieren op een juiste manier moet  gebruiken, zodat je dat ook kunt tijdens je werk, je hobby, je sport, het verzorgen van je kinderen, het huishouden etc. We starten altijd met kleine oefeningen, en als die goed gaan maken we ze moeilijker, en als dat goed gaat pakken we de dagelijkse activiteiten erbij. 


Heb jij last van je bekken/lage rug of schouders/nek?
Kom eens langs, dan kijken we naar hoe jij beweegt en leren we je spieren op de goede manier te gebruiken!


Heb je twijfels over hoe je je fitness, bootcamp of een andere krachtsport uitvoert?
Maar ook dan snel een afspraak, dan kijken we met je mee en zorgen ervoor dat je leert om je lichaam zo goed mogelijk in te zetten tijdens het sporten. Zo kun je vanuit stabiliteit werken aan meer kracht!


Bel ons op 071-4073832 of info@beweegwijzeroefentherapie.nl

 

 

Wij helpen je graag! 
 

Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,
 

Yildiz, Ranjeeta, Bart, Barbara, Elise en Esmeralda

Beweegwijzer Oefentherapie