7 tips voor gezond slapen

15-06-2015 - Ingmar Rietdijk
7 Tips voor gezond slapen
 
Herken je dit ook? Dat je moeilijk in slaap kan komen of moeite hebt met doorslapen? Je wordt wakker en gaat liggen malen of piekeren en komt maar moeilijk weer in slaap.
Slecht slapen, iedereen komt daar wel eens mee in aanraking. Dit kan in principe geen kwaad. Het is echter wel handig als je weet hoe je daar mee om kan gaan.
Je weet vast nog wel van vroeger; “schaapjes tellen!” Werkt dit niet, dan kun je ook de onderstaande tips proberen.
 
 
1. Kussen
De functie van het kussen is om het hoofd zo goed mogelijk te ondersteunen. Een kussen vult de ruimte op die ontstaat tussen het hoofd, de nek en het matras, waarbij de schouder op het matras rust en het hoofd op het kussen, zodat er geen afwijking van vorm ontstaat in de nek. Hierdoor blijft de doorbloeding in de nek en schoudergordel optimaal. Dit geldt voor zowel zijlig als ruglig. Het kussen is stevig en wordt gedurende de nacht niet dunner. Schaf daarom tijdig een nieuw kussen aan.
 
2. Geen apparaten
Even Facebook of Whatsapp checken voor het slapen gaan? Zorg dat je laat op de avond niet meer in contact komt met het felle licht van je apparaten. Je kan de schermverlichting in de avond uren minder fel zetten, hetgeen positief kan werken. Het felle, blauwe licht heeft een negatief effect op het aanmaken van het stofje (melatonine) dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Door het blauwe licht blijven de hersenen denken dat het “dag”is. Kun je echt niet van je mobiel afblijven, dan kun je eventueel ook een blauwlicht filter installeren op je mobiele apparaten.
 
3. Mindfullness oefeningen
Spanning gewaarworden in het lichaam en komen tot ontspanning. Dit is een goed middel om de stress van alle dag uit het hoofd te zetten. De app mindfulness van VGZ kan je helpen de juiste oefeningen te doen. De oefentherapeut heeft een scala aan ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen zodat je voor jou op maat gesneden de juiste oefeningen kan leren toepassen voor het slapen gaan.
 
4. Beweeg
Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de gespannenheid. Het kan werken als een uitlaatklep voor stress. Bewegen is daardoor ook goed voor het slapen. Het beste moment om te bewegen is in de middag om het slapen te optimaliseren. Het hoeft niet een extreme inspanning te zijn. Ga eens uit wandelen of fietsen. 15 tot 30 minuten is al voldoende.
 
5. Routine
Ontwikkel een vaste routine voor het slapen gaan. De routine die bij jouw het beste past.  Een glas melk, een banaan of een boek lezen kunnen het slapen bevorderen. Doordat je een gewoonte maakt van de dingen die je op een avond doet stelt je lichaam zich zo in dat je na je routine ontspant en daardoor makkelijker slaapt.
 
6. Piekermoment
Pieker je veel ’s avonds? Plan 10 minuten in voor het slapen gaan om na te denken, te piekeren en je zorgen te maken. Laat de gedachten maar gaan. Wees daarna wel streng voor jezelf en verplaats opkomende gedachten naar de volgende 10 minuten voor het slapen gaan van morgen.
 
7. Stop met woelen
Lig je dan toch nog wakker ’s nachts. Blijf niet eindeloos woelen maar ga het bed uit, lees een boek of luister naar muziek. Merk je dat je weer moe wordt? Ga dan weer naar bed en probeer het opnieuw.
 
Als slecht slapen minstens 3 keer in de week voorkomt voor een periode van minstens drie maanden, spreek je van een slaapstoornis. Wilt je hieraan werken en er vanaf komen, neem dan contact met ons op. Wellicht kan Beweegwijzer Oefentherapie je daarbij helpen. 
 
Heb je zelf ervaring in de aanpak van deze problemen, laat hieronder een reactie achter voor anderen, zodat we elkaar kunnen helpen.
 
Like en deel onze facebook pagina. 
Wie weet doe je jouw vrienden daar een heel groot plezier mee.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!