De meest gestelde vraag...

 

Het is een vaak gestelde vraag: Kan ik (op mijn leeftijd...) mijn houding nog veranderen?


Ja hoor, luidt dan ons antwoord. Dat kan zeker!

Maar hoe weten wij nou zo zeker  dat iemand  zijn houding kan veranderen?
En hoe pakken wij dat dan aan om iemand te helpen zijn houding te veranderen?

Oefentherapie draait om gedragsverandering. Die kennis is de basis van ons vak.
Je kunt je houding nou eenmaal niet zomaar vanzelf veranderen. Daar moet je wat voor doen. Daar moet je je gedrag voor gaan veranderen. (Alleen oefeningen doen is dus niet voldoende...)

En dat is moeilijk en lastig maar toch kan het en lukt het onze patiënten om hun houding te veranderen. Hoe krijgen we dat toch voor elkaar?

Dat komt omdat wij werken met een motorisch leerproces. We leren je stapje voor stapje je houding te veranderen. En dat stapje voor stapje daar hebben we weer een mooi stappen plan voor :-)

Als je bijvoorbeeld staat met een holle rug dan moet je leren om tijdens het staan je bekken iets te kantelen. Dan leren we je eerst in een makkelijke houding (liggend of zittend) hoe je je bekken moet kantelen, met welke spieren je dat doet. Als dat goed gaat dan gaan we de bekkenkanteling tijdens het staan oefenen. En als dat goed gaat dan gaan we het in jouw staande houding toepassen.
Op deze manier heb je geleerd hoe die bekkenkanteling moet, je hebt geleerd vanuit welke spieren je moet bewegen en hoe je het moet toepassen in jouw staande houding.
Zo hebben we dus stap voor stap een nieuwe beweging in geoefend. 

De volgende stap is dan dat jij dat gaat toepassen tijdens je dagelijkse leven. En zo ben je je gedrag en houding aan het veranderen.

In al deze stappen zit een ‘6 stappen plan’ verwerkt: Via deze stappen kun je gedrag veranderen.

Stap 1 Open staan:  Als je bij ons komt luisteren we naar je verhaal en kijken we waar jouw klachten vandaan komen. We leggen je dan uit waar jouw klacht door ontstaat en waar we aan gaan werken. Zo zorgen we ervoor dat je open staat voor de therapie.

Stap 2 Begrijpen: We leggen je veel uit zodat je begrijpt waarom je bepaalde oefeningen moet doen en bepaalde houdingen en bewegingen gaat veranderen

Stap 3 Willen: Dan is het natuurlijk belangrijk dat je wilt werken aan dat wat we je leren. Dat je thuis gaat oefenen en dat je de praktische tips gaat toepassen. 

Stap 4 Kunnen: We gaan de voorwaarden scheppen om te komen tot een betere houding. Dus spieren versterken of spieren rekken, gewrichten mobiliseren en daarna, zoals in bovenstaande voorbeeld, nieuwe bewegingen intrainen.

Stap 5 Doen: Je gaat thuis oefenen en de nieuwe houding proberen toe te passen. 

Stap 6 Volhouden:  Heel belangrijk. Volhouden. Daarom laten we de therapie vaak wat langer doorlopen met meer tijd ertussen zodat je langer bezig blijft met je houding totdat je je houding echt verandert hebt.

En natuurlijk beheersen wij nog veel meer technieken (zoals gesprekstechnieken) om jou te helpen. Bij ons sta jij centraal en coachen wij je naar een beter gebruik van je lichaam zodat je je klachten de baas wordt. 


Ken je iemand in je omgeving (of heb jezelf klachten) van nek/schouder of rugklachten attendeer ze dan op onze praktijk.
 
Wij helpen je graag!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!