Behandeling bekkenpijn bij mannen en vrouwen

03-02-2021 - Katwijk aan Zee - Ingmar Rietdijk


Dat bekkenpijn zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt hebben jullie kunnen lezen in mijn vorige blog. De behandeling van deze klachten kan echter wezenlijk verschillen. Dit komt ment name doordat de bekkenpijn klachten bij vrouwen over het algemeen veroorzaakt wordt door de zwangerschap of een zwangerschap uit het verleden. Doordat het bekken van een vrouw tijdens de zwangerschap instabiel wordt als gevolg van het zwangerschapshormoon Relaxine, ontstaat de bekkenpijn. We spreken dan van hormonale bekkeninstabiliteit. Als gevolg van die instabiliteit kunnen de bekkenhelfden (de ilia) te makkelijk bewegen ten opzichte van het heiligbeen (Sacrum), met als gevolg pijnklachten (zie afbeelding). Bij mannen wordt bekkenpijn eveneens veroorzaakt door een verschuiving, of verdraaiing van het ilium ten opzichte van het sacrum. Bij hen komt dit natuurlijk niet door hormonale instabiliteit. Bij mannen kan het bekken dus alleen van stand veranderen als er iets heftigs gebeurt, zoals een val op de billen, of wanneer men bijvoorbeeld met het bekken ergens hard tegenaan stoot. Dit komt vaker voor dan men denkt (zeker als men veel aan sport doet) en wordt ook vaak weer vergeten, waardoor men meestal niet meer weet hoe men aan de pijnklachten in de lage onderrug is gekomen. Dit komt doordat de pijnklachten als gevolg van een verschuiving in het bekken vaak pas later tot uiting komen. Op het moment van de val is de pijn meestal van korte duur. Vaak vallen de bekkenpijnklachten pas later op, wanneer de doorbloeding in het bekken en de onderrug verminderd als gevolg van de verschuiving of verdraaiing. Wanneer men dan lang moet zitten, of een verkeerde beweging maakt of iets dergelijks, dan pas komen de klachten tot uiting. Zodra de klachten tot uiting komen blijft men in een vicieuze cirkel zitten, totdat het bekken weer in de juiste positie komt. Deze klachten kunnen uiteraard op dezelfde manier ontstaan bij vrouwen die niet zwanger zijn of zijn geweest. In het geval van bekkenpijn die niet zwangerschapsgerelateerd is, zijn de klachten echter vaak wel een stuk makkelijker te behandelen, doordat er geen hormonale instabiliteit is en het bekken relatief snel weer in de juiste positie blijft staan (meestal na een aantal behandelingen). Dit is in het geval van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn veel lastiger, aangezien de spieren in dat geval het bekken stabiel moeten houden.


De behandeling

De behandeling van de klachten richt zich in alle gevallen in eerste instantie op het verhelpen van de verschuiving en/of verdraaiing van het ilium ten opziche van het sacrum. Vervolgens is het van belang om heel goed aan een symmetrische houding te werken. Zo is het belangrijk om altijd op twee benen te staan. Dit gaat het makkelijkst als je de voeten iets wijder zet dan normaal. Op die manier heb je minder de neiging om op één been te gaan hangen. Daarnaast adviseren wij bijvoorbeeld om jezelf altijd zittend aan te kleden. Zo zijn er nog meer praktijkvoorbeelden waarin het lastig kan zijn om niet op één been te mogen staan. Verder leren wij onze patiënten natuurlijk de overige houdingen en bewegingen aan die van belang zijn, zoals het staan, zitten bukken en tillen enz.

Verder is het bij de behandeling van bekkenpijn belangrijk om te werken aan de stabiliteit. Zo wordt er gewerkt aan de coordinatie en kracht van de dwarse, schuine en rechte buikspieren (niet bij dames tijdens de zwangerschap!) in combinatie met de lage rugspieren en heupspieren. Tot slot is het belangrijk om te werken aan de bekkenbodemspieren. Deze kunnen te zwak of juist te gespannen zijn, waardoor het bekken vanaf de onderkant niet de juiste ondersteuning krijgt en eveneens instabiliteit in de hand kan werken. 

Wil je meer lezen over de symptomen van bekkenpijn, lees dan nog eens mijn vorige blog over bekkenpijn. Klik hier

 

Ken jij iemand die zich geen raad weet met zijn lage rugpijn en die je herkent in bovenstaande omschrijving? Wijs diegene dan op onze praktijk! Wellicht kunnen wij helpen. 

 


 

Reacties

Reacties van 1 tot 5:

Ingrid schreef op 20-08-2021, 07:53:
Waarschijnlijk komt mijn lage rugpijn vanuit mijn bekken, na 4 operaties aan mijn linkerheup ( waaronder 2 protheses, eerste was te groot) veel last van mijn rug.


greet schreef op 16-08-2021, 15:40:
ik herken de pijn in de bovenstaande omschrijving. Ben ooit van een rots gesprongen (10m hoog) en verkeerd in het water terechtgekomen.
Misschien kan ik proberen met oefeningen van jullie ebook.
alvast bedankt !


elsje schreef op 09-02-2021, 23:18:
Ik heb een bekkenscheefstand, bekkenkanteling en een bekkenwringing.
Ernstige onderrugpijn.
Beenlengteverschil van 12mm
Verder projecteert de bovenrand van de crista iliaca links 22mm boven de rechter.
De bovenrand van de cup van de linker heupprothese projecteert 5mm boven de rechter.


marlies haasnoot schreef op 05-02-2021, 18:35:
pijn in onder rug en bekkenpijn bij het zitten en liggen.


Loes schreef op 29-10-2020, 09:09:
Hallo, ja mijn bekken verdraait steeds weer, vastgesteld door n MSK arts. Die verhelpt t nu 2wekelijks maar wat kan ik zelf doen? Mijn fysio behandelingen zijn op inmiddels.
Eboek net aangevraagd,!

Groet,
Loes


Volgende

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!