Behandeling bekkenpijn bij mannen en vrouwen

03-02-2021 - Katwijk aan Zee - Ingmar Rietdijk


Dat bekkenpijn zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt hebben jullie kunnen lezen in mijn vorige blog. De behandeling van deze klachten kan echter wezenlijk verschillen. Dit komt ment name doordat de bekkenpijn klachten bij vrouwen over het algemeen veroorzaakt wordt door de zwangerschap of een zwangerschap uit het verleden. Doordat het bekken van een vrouw tijdens de zwangerschap instabiel wordt als gevolg van het zwangerschapshormoon Relaxine, ontstaat de bekkenpijn. We spreken dan van hormonale bekkeninstabiliteit. Als gevolg van die instabiliteit kunnen de bekkenhelfden (de ilia) te makkelijk bewegen ten opzichte van het heiligbeen (Sacrum), met als gevolg pijnklachten (zie afbeelding). Bij mannen wordt bekkenpijn eveneens veroorzaakt door een verschuiving, of verdraaiing van het ilium ten opzichte van het sacrum. Bij hen komt dit natuurlijk niet door hormonale instabiliteit. Bij mannen kan het bekken dus alleen van stand veranderen als er iets heftigs gebeurt, zoals een val op de billen, of wanneer men bijvoorbeeld met het bekken ergens hard tegenaan stoot. Dit komt vaker voor dan men denkt (zeker als men veel aan sport doet) en wordt ook vaak weer vergeten, waardoor men meestal niet meer weet hoe men aan de pijnklachten in de lage onderrug is gekomen. Dit komt doordat de pijnklachten als gevolg van een verschuiving in het bekken vaak pas later tot uiting komen. Op het moment van de val is de pijn meestal van korte duur. Vaak vallen de bekkenpijnklachten pas later op, wanneer de doorbloeding in het bekken en de onderrug verminderd als gevolg van de verschuiving of verdraaiing. Wanneer men dan lang moet zitten, of een verkeerde beweging maakt of iets dergelijks, dan pas komen de klachten tot uiting. Zodra de klachten tot uiting komen blijft men in een vicieuze cirkel zitten, totdat het bekken weer in de juiste positie komt. Deze klachten kunnen uiteraard op dezelfde manier ontstaan bij vrouwen die niet zwanger zijn of zijn geweest. In het geval van bekkenpijn die niet zwangerschapsgerelateerd is, zijn de klachten echter vaak wel een stuk makkelijker te behandelen, doordat er geen hormonale instabiliteit is en het bekken relatief snel weer in de juiste positie blijft staan (meestal na een aantal behandelingen). Dit is in het geval van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn veel lastiger, aangezien de spieren in dat geval het bekken stabiel moeten houden.


De behandeling

De behandeling van de klachten richt zich in alle gevallen in eerste instantie op het verhelpen van de verschuiving en/of verdraaiing van het ilium ten opziche van het sacrum. Vervolgens is het van belang om heel goed aan een symmetrische houding te werken. Zo is het belangrijk om altijd op twee benen te staan. Dit gaat het makkelijkst als je de voeten iets wijder zet dan normaal. Op die manier heb je minder de neiging om op één been te gaan hangen. Daarnaast adviseren wij bijvoorbeeld om jezelf altijd zittend aan te kleden. Zo zijn er nog meer praktijkvoorbeelden waarin het lastig kan zijn om niet op één been te mogen staan. Verder leren wij onze patiënten natuurlijk de overige houdingen en bewegingen aan die van belang zijn, zoals het staan, zitten bukken en tillen enz.

Verder is het bij de behandeling van bekkenpijn belangrijk om te werken aan de stabiliteit. Zo wordt er gewerkt aan de coordinatie en kracht van de dwarse, schuine en rechte buikspieren (niet bij dames tijdens de zwangerschap!) in combinatie met de lage rugspieren en heupspieren. Tot slot is het belangrijk om te werken aan de bekkenbodemspieren. Deze kunnen te zwak of juist te gespannen zijn, waardoor het bekken vanaf de onderkant niet de juiste ondersteuning krijgt en eveneens instabiliteit in de hand kan werken. 

Wil je meer lezen over de symptomen van bekkenpijn, lees dan nog eens mijn vorige blog over bekkenpijn. Klik hier

 

Ken jij iemand die zich geen raad weet met zijn lage rugpijn en die je herkent in bovenstaande omschrijving? Wijs diegene dan op onze praktijk! Wellicht kunnen wij helpen. 

 


 

Reacties

Reacties van 6 tot 7:

Ingmar Rietdijk schreef op 27-10-2016, 16:34:
Beste Jan,

Uiteraard zou ik je graag advies geven over wat voor oefeningen voor jou goed zijn om te doen in relatie tot jouw klachten. Zonder een gedegen onderzoek naar jouw klachten is het echter heel lastig om je hier goed advies in te geven.

Wat je in ieder geval zou kunnen doen is wat ontspanningsoefeningen voor de onderrug om te kijken of dit verlichting geeft. Dat kan in ieder geval geen kwaad. Je kunt hiervoor ons eBook met oefeningen downloaden op de site.

Mocht je toch weinig baat hebben bij de ontspanningsoefeningen, dan zou je eens een afspraak bij ons kunnen maken om te kijken of wij wat voor je kunnen betekenen.

Veel succes!

Vriendelijke groeten,

Ingmar Rietdijk


Jan Matze schreef op 27-10-2016, 14:30:
Met hard lopen heb ik een blessure ln de lies en lage rug aan de linker zijde ongeveer 4jaar geleden. Veel manuela therapie gehad maar heeft er nog steeds veel last van,ook met fietsen en veel met schaatsen nu ook mijn linker boven been en mijn knie .mijn vraag is wat kan ik hier zelf aan doen b.v oefeningen. Vriendelijke groet jan.


Vorige

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!