7 tips om efficiënter te wandelen


Wandelen kan een heerlijke bezigheid zijn, maar ook één die klachten kan veroorzaken.
Andersom kun je door je klachten een verkeerd looppatroon ontwikkelen, wat de klachten weer verergerd. 

Mensen met rugklachten zetten vaak de rug vast.
Mensen met nek-, schouderklachten zetten vaak de schouders vast.
Zwangere dames met bekkenklachten gaan 'waggelen'.
Mensen die snel willen lopen gaan vaak grote passen maken.
Mensen die moeten plassen gaan vaak kleine passen maken.

Hoe ga je eigenlijk lopen?

Ik leg altijd uit dat lopen eigenlijk een val beweging is. 
Als je stilstaat is je lichaamszwaartepunt boven je voeten. Als je gaat lopen gaat dat lichaamszwaartepunt naar voren. Je gaat vallen. Maar doordat je je voet neerzet, val je niet maar kom je in beweging.

Voeten

Als je kijkt naar de bouw van je voeten dan zijn ze zo gemaakt dat je voorvoet de klappen van het neerkomen kan opvangen.
Denk maar eens aan het volgende: Als je op een kruk gaat staan en ik vraag je eraf te springen. Land je dan liever op je hielen of op je voorvoet?

Precies, op je voorvoet natuurlijk.

Maar nu gaat er iets geks gebeuren. want kijk eens naar hoe je loopt, wandelt of hardloopt.
Waar landt je nu op......?

Precies. De meeste mensen landen op hun hak!
Dat is dus niet zo efficiënt en kan bovendien klachten veroorzaken.

Hoe moet het dan wel?
Zeven tips om efficiënter te wandelen.
 

1.  Houding. Actief en goed lopen/wandelen heeft alles te maken met een juiste actieve houding. Als je houding goed is heb je je gewicht op je hele voet, je knieën zijn los, je bekken is in de middenstand, je borst is opgetild, je schouders zijn los en je kruin is omhoog.


2. Gewicht boven je voet. Als je gaat wandelen gaat het lichaamszwaartepunt naar voren waardoor het gewicht boven je voet komt. Je lichaam staat er dan recht boven.

3. Hele voet neerzetten. Je wilt dus gebruik maken van je voorvoet. Doordat je gewicht boven je voet is kun je ook je hele voet gaan neerzetten in plaats van een harde hiellanding.
 
4. Afzetten.  Als je afzet met je achterste voet (of over je grote teen afrolt) helpt dat om je gewicht naar voren te brengen. Dit doe je niet zo hard dat je jezelf lanceert maar heel lichtjes. (Wil je er een echte work out van maken span dan ook je achterste bilspier aan. Hier door ga je ook sneller lopen)

5. Ontspannen armen. Als je rug goed is opgestrekt kun je je armen lekker ontspannen mee laten zwaaien.

6. Gebruik je oren. Bij de meeste mensen is het heel goed te horen of ze eerst de hiel neerzetten of de hele voet.. luister maar eens…
 

7. Paslengte:  Maak een wat kleinere pas. Vaak gaan mensen om sneller te lopen grotere passen maken maar dit zorgt voor meer draaiing in de rug en overrekking van de heupspieren. En bij een grote pas komt als eerste de hiel op de grond. Heb jij een duidelijke hiellanding? Probeer dan eerst eens kleinere passen te maken.Heb jij na een stuk lopen last van je rug?
Laat ons eens meekijken naar je looppatroon! Grote kans dat je daarna weer heerlijk en zonder klachten je wandeling kunt maken!

 


Ken je iemand in je omgeving (of heb je zelf klachten) van nek/schouder of rug/bekkenklachten of spanningsklachten attendeer ze dan op onze praktijk (en ons gratis Ebook!).


Wij helpen je graag! 
 
Voel, doe, leer en beweeg wijzer!
Vriendelijke groeten,
 
Ingmar, Yildiz, Danielle en Esmeralda
Beweegwijzer Oefentherapie


 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!