Bekkenklachten tijdens de zwangerschap

07-06-2021 - Katwijk - Yildiz van der Zijden


Als je vroeger last had van je bekken tijdens de zwangerschap, werd er gesproken over bekkeninstabiliteit. Omdat we tot 15-20 jaar geleden niet goed wisten hoe deze klachten te behandelen, resulteerde dergelijke bekkenklachten soms tot heftige situaties en konden vrouwen zelfs invalideren. Gelukkig is er veel veranderd en weten we nu veel beter hoe we bekkenklachten kunnen behandelen.

We gebruiken de term ‘bekkeninstabiliteit’ eigenlijk niet meer. Als een vrouw zwanger is komt het zwangerschapshormoon relaxine in het lichaam. Dit zorgt voor het verweken van de ligamenten die het bekken bij elkaar houden. Dit is functioneel omdat het bekken ruimte moet geven voor het passeren van het kindje tijdens de bevalling, maar maakt het bekken ook instabieler. Elke zwangere vrouw heeft dus een instabiel bekken. Daarom hebben we het nu over bekkenpijn tijdens de zwangerschap.
 

Wij zien en behandelen heel veel dames met bekkenpijn. En we behalen hele goede resultaten met onze manier van behandelen.
Bekkenklachten vragen namelijk om een heel andere aanpak dan 'gewone' rugklachten.
Omdat we inmiddels zoveel ervaring hebben kan ik je wel garanderen dat we je binnen 1 tot 4 behandeling klachtenvrij hebben, dan wel dat je je klachten onder controle hebt.

In deze video leg ik het uit.
En onder de video nog 6 tips die je alvast kunnen helpen om minder last van je bekken te hebben.
 

 

 

6 tips bij beginnende bekkenklachten tijdens de zwangerschap!


Tip 1: Zit rechtop met eventueel wat extra steun in de onderrug.​ Op die manier blijft het bekken stabieler tijdens het zitten. Zit echter niet te lang achter elkaar. Sta wat regelmatiger op dan normaal.

Tip 2: Let op een symmetrische houding. Sta zoveel mogelijk op 2 benen. Kleed je bijvoorbeeld ook zittend aan en uit. 


Tip 3: Buk met 2 voeten naast elkaar. Zet de voeten wat wijder en kom met een rechte rug naar voren. De knieën buigen hierbij, maar blijven achter de tenen. (Klik hier voor meer informatie over bukken en tillen)


Tip 4: Blijf in conditie. Als lopen en fietsen niet meer zo goed gaat, ga dan bijvoorbeeld zwemmen. Zorg er echter voor dat je met name in de avond aan je conditie werkt, zodat je daarna niet nog vanalles moet doen terwijl je al moe bent van het sporten. 


Tip 5: Zorg dat je niet teveel achter elkaar doet!

Zoals eerder beschreven werken je ligamenten minder goed wanneer je zwanger bent. Gelukkig kunnen de spieren rond het bekken deze instabiliteit over het algemeen goed opvangen, MITS je niet teveel doet! 


Tip 6: Loop niet te lang door met klachten.

Blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact met ons op.
Loop niet te lang door met pijn. Vaak heb je na een paar behandelingen je klachten al onder controle waardoor je een prettiger zwangerschap hebt!
 

Ken je iemand in je omgeving (of heb je zelf klachten) van nek/schouder of rug/bekkenklachten attendeer ze dan op onze praktijk.


Wij helpen je graag! 


Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,


Yildiz, Ingmar, Barbara en Esmeralda


Beweegwijzer Oefentherapie

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!