Onverklaarbare (hoge) rugpijn?!

18-10-2017 - Ingmar Rietdijk

Het gebeurt niet zelden dat mensen bij ons komen met onverklaarbare pijnklachten in de bovenrug waarvoor men soms al meerdere therapieën heeft gevolgd om er vanaf te komen. Vaak komen zij uiteindelijk (meestal via de huisarts) bij ons terecht, omdat het vermoeden bestaat dat de klachten voortkomen uit een ongunstige houding.

Tijdens het onderzoek blijkt dan meestal dat de bovenrug te ver buigt ten gevolge van een verkeerde lichaamshouding. Hier gaan wij dan uiteraard direct mee aan de slag tijdens de behandeling.

We kijken bij deze klachten zeker niet alleen naar de houding van de rug. In veel gevallen komen deze (toch wat vage klachten) niet alleen uit een ongunstige houding van de rug, maar ook uit een verkeerde ademhaling, al dan niet (mede) veroorzaakt door stress. Doordat men een hoge ademhaling ( zgn. borstademhaling) heeft wordt het middenrif constant aangespannen. Dit kan in combinatie met een gebogen houding leiden tot klachten in de bovenrug en/of borst regio.

 

Korte uitleg over het middenrif: Het middenrif is een grote platte spier die de borstholte van de buikholte scheidt. Daarnaast heeft deze spier een belangrijke rol als ademhalingsspier.

 

Onlangs kwam er een patiënt bij mij onder behandeling die al langere tijd pijnklachten in het midden van de rug had, met soms uitstraling naar de ribben aan de zijkant van de romp. De fysiotherapeut had al gewerkt aan het soepeler maken van de bovenrug. Helaas zonder blijvend resultaat. Sterker nog, de klachten werden erger. Zij was door de huisarts naar ons verwezen in de hoop dat met het corrigeren van de houding de pijnklachten minder zouden worden. Ook bij deze patiënt viel op dat zij een gebogen houding had. Maar wat mij eveneens opviel was het onvermogen om tijdens het liggen en het zitten in de buik te ademen (zgn. buikademhaling). Dit veroorzaakte in haar geval in grote mate (zo niet volledig) haar klachten.

 

Waarom de buikademhaling?

Er zijn twee soorten ademhaling: de borstademhaling en de buikademhaling. Bij de borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. Door deze samentrekking gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen. Dit kost meer energie dan de buikademhaling, waarbij het middenrif ontspant en naar beneden gaat. Je ziet hierbij de buik omhoog komen omdat de organen worden weg geduwd door het uitzetten van de longen naar beneden. Door in de buik te ademen wordt de ademhaling rustiger en gaat je hart vervolgens ook minder snel kloppen. Dit leidt op zijn beurt weer tot minder spanning in de spieren in het hele lijf. Wanneer je dus constant (onbewust) in de borst ademhaalt, spannen het middenrif en de ribspieren ook constant aan. Je kunt je misschien voorstellen dat deze spieren op den duur vermoeid raken. Dit heeft vele nadelen tot gevolg (zie een eerder blog over ademhaling). Een van die nadelen kan dus ook zijn dat je pijn in de middenrug en/of in de borst kunt krijgen.

Het is dus niet alleen belangrijk om een goede strekking van de rug te hebben om rugklachten te voorkomen, maar ook een ontspannen buikademhaling wanneer je in rust bent.

Ken je iemand in je omgeving (of heb je zelf klachten) van nek/schouder of rug/bekkenklachten of spanningsklachten attendeer ze dan op onze praktijk (en ons gratis Ebook!).

 

Wij helpen je graag! 

Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,
 

Ingmar, Yildiz, Danielle en Esmeralda
 

Beweegwijzer Oefentherapie
Katwijk - Rijnsburg - Noordwijk

 

Reacties

Reacties van 1 tot 5:

Laeveren karine schreef op 13-11-2021, 12:13:
Hebt u een uitleg over oefening voor buikademhaling. Ik heb dezelfde klachten als deze dames. Bh hoogte rugzijde met uitstraling rechts. Ik heb hoge ademhaling.

Met dank


M.goodarzi schreef op 19-09-2021, 19:53:
Ik heb al paar maanden last van mijn bovenrug. Ik heb veel minder energie en bij fysio geweest en niks geholpen de pijn trek naar zij . Mijn pijnklachten nemen toe bij een slechte slapen Ik heb volgensmij ook een hoge ademhaling. Ik woon in capelle aan den ijssel , dus niet echt in de buurt. Kunt u mij helpen?


Hamid schreef op 12-05-2020, 01:02:
Hoi Daan, ik las je bericht en heb al een tijdje dezelfde klachten en symptomen als jij beschrijft. Ik vroeg me af of je er nog last van hebt en zo niet wat je behandeling is geweest. Alvast bedankt!

Groet,
Hamid


Francyna schreef op 10-04-2019, 13:49:
Goedemiddag,

Ik heb pijn op mijn rug onder mijn BH band over de hele rug van links naar rechts met uitstraling naar mijn zij. Ik heb al een bovenbuik echo gehad maar hier is niks uitgekomen.


Daan Zalme schreef op 26-01-2019, 16:02:
Hoi mijn naam is Daan,
Ik heb al 10 maanden last van mijn bovenrug. Ik heb veel minder energie en voel me vaak somber. Ik heb al van alles geprobeerd en op de MRI en xray is niks te zien. Mijn pijnklachten nemen toe bij een slechte nachrrust, een lange werkdag of andere dingen die veel energie kosten. Ik herken mijzelf in het verhaal hierboven. Ik heb volgensmij ook een hoge ademhaling. Ik woon in Hilversum, dus niet echt in de buurt. Kunt u mij op een manier helpen?

Vriendelijke groet,

Daan ZalmeTyp hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!