Nekpijn? De oorzaak ligt vaak in de houding van de RUG!

30-07-2021 - Ingmar RietdijkNekpijn!
Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad.
Nekpijn is dan ook een veel voorkomende klacht die wij in onze praktijk behandelen.

De oorzaak van nekpijn kan natuurlijk erg uiteen lopen.
In veel gevallen wordt nekpijn, al dan niet in combinatie met schouderpijn en uitstralingspijn in de armen, veroorzaakt door een ongunstige houding. Dit begint vaak met de houding van de bovenrug.

 

Waarom is die houding dan zo belangrijk bij nekklachten?
Dat zit als volgt.

Wanneer je een ongunstige houding van de bovenrug hebt (lees: te gebogen houding), dan heeft dat een aantal gevolgen voor de nek.

 

  1. Het hoofd komt meer VOOR de romp te staan, in plaats van OP de romp. Dit noemen we anteropositie van het hoofd. Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer de positie van je hoofd meer voor de romp is, de nek- schouderspieren harder moeten werken om het hoofd omhoog te houden, waardoor de spanning in de spieren ook hoger wordt.
  2. Wanneer de bovenrug meer gebogen is, komen de schouders naar voren te staan. Dit noemen we protractie van de schouders. Dit komt doordat wanneer de rug meer buigt, de schouderbladen die op de rug liggen, door de ribben naar opzij worden geduwd. Hierdoor verplaatsen de schouders zich naar voren en komt er wederom meer spanning in de nek- schouderspieren.
  3. Als gevolg van de eerste twee punten is men meer geneigd om de schouders op te trekken. Denk hierbij maar aan een houding achter de computer. Doordat je meer ingezakt zit, moet je je armen ook meer optillen om het toetsenbord en de muis te bedienen. Hierdoor ga je vrijwel automatisch je schouders optrekken. Hierbij belast je wederom weer meer diezelfde nek- schouderspieren (ook wel de M. Trapezius of Monnikskapspier genoemd).


Op het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van een ongunstige (1) en juist gunstige (2) houding van de rug.1.                                                                     2.                                            
                    

 

Wil jij (blijvend) van je nek en/of schouderklachten af? Maak dan een afspraak bij ons.
Werken aan je houding geeft een lange termijn oplossing. 

 

Ken je iemand in je omgeving (of heb je zelf klachten) van nek/schouder of rug/bekkenklachten? Attendeer ze dan op onze praktijk (en ons gratis Ebook!).


Wij helpen je graag! 


Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,


Ingmar, Yildiz, Barbara en Esmeralda


Beweegwijzer Oefentherapie

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!