Tips bij rugklachten

Rugklachten komen heel veel voor en worden vaak veroorzaakt door een verkeerde (werk)houding. 
De  rug kan ook een ‘zwakke plek’ zijn waardoor de rug sneller overbelast raakt wanneer je een drukke of gespannen tijd hebt. Lage rugpijn kan gepaard gaan met uitstraling naar billen en/of benen, al dan niet veroorzaakt door een hernia.
 

6 Tips 

  • Doe rustige oefeningen voor de rug: Bijvoorbeeld in ruglig met gebogen knieen: Pak 1 knie vast met beide handen maar laat het hoofd op de mat liggen. Trek rustig de knie naar de borst, tot je rek voelt in de onderrug. Probeer langzaam steeds iets verder te komen. Wissel een aantal keer van been. De oefening mag geen pijn doen (Ontvang ons gratis eBook met oefeningen via de blauwe knop rechts)
  • Cirkels draaien met de knieën Pak nu beide knieën vast en draai cirkels met de knieën dicht bij de borst, zoals beschreven in het eBook. 
  • Zittend bekkenkantelen: Ga voor op de stoel zitten en maak afwisselend de rug hol en bol. Zo stimuleer je de souplesse en doorbloeding van de onderrug. 
  • Beweeg: Wanneer je rugklachten hebt is het verstandig om regelmatig te bewegen en te lopen. 
  • Zorg dat je niet te lang achter elkaar zit en je houdingen afwisselt. 
  • Bukken: Door de squat houding zoveel mogelijk te gebruiken bij het bukken en tillen, wordt de rug zo gunstig mogelijk belast. Zet de voeten wijdt uit elkaar. Beweeg de billen naar achteren en kom met een rechte rug naar voren. Tegelijkertijd buigen de knieën. De knieën komen hierbij niet voor de tenen uit.